dilluns, 14 de març del 2011

Entrevista a Josep Ramoneda

Per Joan Torras i Oriol Solé

“Abans a les redaccions es debatia i s’intercanviaven opinions i ara semblen empreses qualsevol”


Josep Ramoneda va néixer a Cervera el 1949. És periodista, filòsof i escriptor. Actualment dirigeix el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i col·labora amb el diari El País i la Cadena SER. Assisteix per primer cop al Congreso de Periodismo Digital en la que serà la seva dotzena edició.

Quan va començar a treballar?

Vaig començar a l’any 67 al Correu Català. Després vaig treballar al tele-exprés, a la revista Porfavor, i per als anys 80 vaig estar un llarg temps a La Vanguardia. Finalment a el País i a la SER.

Quina opinió té sobre el fet que les noves tecnologies prenguin una importància cabdal dins del nou periodisme i quina anàlisi en faria?

Les tecnologies, totes, des de la roda fins al desenvolupament tecnològic més gran, són pròtesis de l’home, són invents perquè l’home pugui anar més enllà. El que crec és que l’home ha de manejar les noves tecnologies i no podem deixar que les tecnologies ens manegin a nosaltres. Aquesta és la qüestió. Aquestes tecnologies són tant potents que el risc de que ens manegin a nosaltres és molt gran.

Així doncs, és un bon recurs, però que, alhora, cal controlar?

Sí, evidentment. No és argument ni excusa perquè el periodista eludeixi les seves responsabilitats. El periodista és una persona independentment de l’instrument que utilitzi, i és ell el que marca el to, no l’instrument. L’instrument pot modificar els hàbits, però la visió responsable i moral l’ha de portar la persona, sempre.

Per un entrevistador amb l'experiència que té vostè, creu que aquestes noves tecnologies poden refredar aquest contacte humà necessari dintre  d’una entrevista?

Depèn de perquè vulguis la entrevista. Si vols respostes i informacions concretes, sí que pots fer-ho per telèfon o mail. Si vols conèixer la personalitat d’una persona, les seves contradiccions, i fer sorgir la seva personalitat, a mi se’m fa molt difícil de pensar fer una entrevista mitjançant aquests medis. Ara, pot ser que d’aquí unes generacions aquest contacte ja no sigui necessari, això ja ho veurem. Potser ja haurà desaparegut aquesta distinció entre real i virtual. Pel que sembla, la gent assistent en aquest congrés encara en fa una distinció pel fet deser-hi, cosa que podría aconseguir seguir des de casa.

Què n’opina d’aquest Congrés de Periodisme Digital? Creu que son bons esdeveniments com aquest?

A mi m’ha impressionat molt la quantitat de gent i el bon clima que hi ha. Tot i ser la primera vegada que hi vinc i només haver-hi estat unes hores, m’ha agradat molt, és un lloc interessant. Està molt bé que un esdeveniment així arribi a la seva dotzena edició i estigui totalment consolidat. Penso tornar-hi.

Creu que en el futur aquestes tecnologies noves es complementaran amb les de tota la vida, o que els instruments tradicionals estan condemnats a desaparèixer?

Es poden complementar. Javier Moreno (director d’El País) ha dit en aquest congrés que els diaris de paper desapareixerien. M’ha sorprès força. Al llarg de la meva experiència, cada cop que ha aparegut un nou mitjà s’ha dit que en destruiria un altre, cosa que mai s’ha donat. Es deia que la televisió mataria la ràdio i el cine i no ha estat així. Crec que amb aquestes noves tecnologies passarà exactament el mateix. Així doncs, seguint la meva experiència, crec que això no passarà.

Segons les expectatives d’avui, els estudiants de periodisme poden arribar  a veure frustrades les seves expectatives professionals de cara al futur. Com valora la “sort” que va tenir vostè en la seva època de cara a poder entrar al món laboral?

La nostra època va ser molt bona en aquest sentit, ja que veníem de zero i hi va haver un gran esclat. Van començar a aparèixer tants mitjans nous que semblava que podies triar. Ara és el contrari. És un moment de replegament i restriccions. Per tant, és una realitat molt més complicada i amb molts més aspirants. Tot i que es digui que ara tothom s’ho pot muntar a la xarxa per la seva banda, jo crec que això és una idea força mitificada, ja que està comprovat que els mitjans de comunicació a la xarxa encara no són rendibles.

Ha dit que va començar al 67. Des d’aquell any fins al 2011 cap on creu que ha anat la transició del periodisme en general?

Ha estat un període en que han canviat més coses que des de l’origen de la humanitat fins als anys 50. L’esperança de vida s’ha doblat en un segle quan en la resta de la història només ho havia fet una vegada. Pel que fa a l’evolució tecnològica, ara té una rèplica que em fa comparar-la amb les dades de l’esperança de vida. Estem en un moment de canvis extraordinaris. Tot i això, el periodisme guardava encara certs aspectes que el feien veure diferent a l’evolució mundial. L’ambient de treball també ha canviat molt. Abans a les redaccions es debatia i s’intercanviaven opinions i ara semblen empreses qualsevol. Tothom és molt més fred i es limita a treballar amb el seu ordinador. Anteriorment érem poquets i les dimensions de la professió eren unes altres. Hi ha hagut una evolució de la història i dels hàbits fruit de l’evolució tecnològica.

Com valora l’ús de nous mitjans com Twitter o Facebook en llocs on s’han produït revolucions com els països del nord d’Àfrica?

Els instruments mai són dolents, són útils. El que has de saber, és governar-los i no deixar que et dominin a tu. Tot i així, plantegen problemes. El més important, el del pensament. El pensament és una cosa lenta i que requereix temps. No es pot pensar a la velocitat de Twitter. Els temps del pensar no són compatibles amb la velocitat de twitter. També presenta dificultats l’escriptura d’avui. Té avantatges per ser tant ràpida, però fa desaparèixer els matisos, i una societat sense aquests és fotuda. Els avantatges en són obvis, però, també, s’ha de saber seleccionar la informació.


1 comentari:

  1. Que posis Oriol Solé és motiu de cesse! SOLER! Amb totes les lletres! jajajaja

    ResponElimina