“Hi ha periodistes que diuen amor a la seva professió sense arribar a fer sexe”. Amb aquesta frase de Pepe Rodríguez es podria subratllar la idea sobre la xerrada de periodisme d’investigació que va tenir lloc ahir a la Universitat Autònoma de Barcelona. Diversos professionals en la qüestió van posar de manifest la repressió que sofreix l’ofici i la manca de lluita dels periodistes d’avui en dia.
La xerrada titulada Periodisme d’investigació o investigació en periodisme? va portar a Pepe Rodríguez, periodista d’investigació, Jaume Reixach, també periodista i director de la revista El Triangle i Elisenda Villena, responsable de l’agència de detectius Método 3, a exposar les seves inquietuds i consells respecte a l’ofici d’investigació.
Rodríguez va afirmar que hi ha periodistes que diuen estimar el seu ofici sense haver-lo exercit mai realment. Així de crític va mostrar-se davant “la covardia” de la majoria de practicants de la professió avui.
Rodríguez emfasitza en concretar temes per poder afirmar que s’està investigant
L’expert en problemàtiques sectàries considera la investigació d’un cas qualsevol, un procés a seguir que s’ha de saber fer bé per treure’n els millors fruits possibles. Considera que per extreure informació d’algú, “no s’han de voler trobar respostes, sinó que s’han de fer bones preguntes per extreure’n bona informació”. Alhora, va redundar la necessitat de fer preguntes concretes i no generals, ja que si es fa ús d’aquestes últimes, “mai se’n podrà fer una investigació”.
Rodríguez va afirmar que tots els estudiants de periodisme estan capacitats per esdevenir professionals de la investigació. No obstant, va apuntar que és necessària una bona capacitat de síntesi i ser crítics amb tot el que se’ns diu des dels diferents mitjans.
D’altra banda, Jaume Reixach es va mostrar molt més contundent. El director i editor de la revista El Triangle va centrar les seves crítiques en la repressió i falta de llibertats que pateix l’ofici periodístic en els nostres temps. Reixach va criticar el sistema, que va definir de “corrupte”.
LLIBERTAT COM A OBJECTIU
“La llibertat és la nostra realitat de ser. Hem d’informar per transformar. Ens devem a la nostra gent”
Reixach va mostrar-se, també, molt crític amb el model democràtic establert. Va denunciar la corrupció existent en l’actualitat i, degut a aquest problema, la necessitat “d’informar per transformar”, ja que, com va apuntar, els periodistes “ens devem a la nostra gent”. El creador de Reporters sense fronteres va finalitzar la seva intervenció cridant: “el combat continua”.
A l’acte, també hi va col·laborar Elisenda Villena, responsable de l’agència de detectius Método 3
de Barcelona, que va comparar la seva feina amb la de periodista d’investigació.
LA IMPORTÀNCIA DELS CONTACTES
“S’ha de saber de tot per poder contactar amb tothom”
Tot i constatar que en certs casos, els periodistes dificulten la feina dels agents secrets per la revelació d’informacions, va aclarir que és “normal” degut al fet que uns van dirigits a la publicació d’informacions, i els altres, a la investigació per uns clients concrets. A més, va afegir la necessitat de saber sobre tot en general per així, “poder contactar amb persones que ens poden ser útils en una investigació”.
Davant les baixes expectatives de feina dels joves periodistes, Villena va voler animar als assistents citant que “val la pena fer una investigació sense tenir clients, perquè si aquesta és bona, els clients vindran darrere teu”.
La xerrada va incloure, a més, la intervenció d’Antonio Baquero, periodista d’El Periódico, que va donar consells per dur a terme una bona investigació. També es va realitzar l’entrega del premi Sabueso con método, destinat al reconeixement de la millor obra d’investigació realitzada a la facultat el curs anterior. Aquest es va atorgar al treball Amposta, el pacte no escrit, realitzat per les, ja ex alumnes, Noemi Badrenas, Susana Cases i Elena Domingo, que va desvelar trames de corrupció dins l’aparell logístic de la ciutat.
Aquest blog està força ben escrit, i els temes, ben triats. Encara seria millor si els posts tinguéssin enllaços que aportessin més documentació i context.
ResponElimina