dilluns, 24 de gener del 2011

“Hi ha periodistes que diuen amor a la seva professió sense arribar a fer sexe”


 La repressió sobre l'ofici periodísic i la manca de compromís de molts que l'exerceixen marca una xerrda sobre periodisme d'investigació a la UAB

“Hi ha periodistes que diuen amor a la seva professió sense arribar a fer sexe”. Amb aquesta frase de Pepe Rodríguez es podria subratllar la idea sobre la xerrada de periodisme d’investigació que va tenir lloc ahir a la Universitat Autònoma de Barcelona. Diversos professionals en la qüestió van posar de manifest  la repressió que sofreix l’ofici i la manca de lluita dels periodistes d’avui en dia.

La xerrada titulada Periodisme d’investigació o investigació en periodisme? va portar a Pepe Rodríguez, periodista d’investigació, Jaume Reixach, també periodista i director de la revista El Triangle i Elisenda Villena, responsable de l’agència de detectius Método 3, a exposar les seves inquietuds i consells respecte a l’ofici d’investigació.
Rodríguez va afirmar que hi ha periodistes que diuen estimar el seu ofici sense haver-lo exercit mai realment. Així de crític va mostrar-se davant “la covardia” de la majoria de practicants de la professió avui.

Rodríguez emfasitza en concretar temes per poder afirmar que s’està investigant

L’expert en problemàtiques sectàries considera la investigació d’un cas qualsevol, un procés a seguir que s’ha de saber fer bé per treure’n els millors fruits possibles. Considera que per extreure informació d’algú, “no s’han de voler trobar respostes, sinó que s’han de fer bones preguntes per extreure’n bona informació”. Alhora, va redundar la necessitat de fer preguntes concretes i no generals, ja que si es fa ús d’aquestes últimes, “mai se’n podrà fer una investigació”.
Rodríguez va afirmar que tots els estudiants de periodisme estan capacitats per esdevenir professionals de la investigació. No obstant, va apuntar que és necessària una bona capacitat de síntesi i ser crítics amb tot el que se’ns diu des dels diferents mitjans.
D’altra banda, Jaume Reixach es va mostrar molt més contundent. El director i editor de la revista El Triangle va centrar les seves crítiques en la repressió i falta de llibertats que pateix l’ofici periodístic en els nostres temps. Reixach va criticar el sistema, que va definir de “corrupte”.


LLIBERTAT COM A OBJECTIU
“La llibertat és la nostra realitat de ser. Hem d’informar per transformar. Ens devem a la nostra gent”



Davant els poders que persones i organitzacions com Berlusconi i la família Godó tenen sobre els mitjans de comunicació, l’ex col·laborador del Correu Català i del Diari de Barcelona, diaris ja desapareguts, va remarcar la necessitat d’obrar lliurement, ja que “la llibertar és la nostra realitat de ser”, va dir dirigint-se als joves estudiants expectants.
Reixach va mostrar-se, també, molt crític amb el model democràtic establert. Va denunciar la corrupció existent en l’actualitat i, degut a aquest problema, la necessitat “d’informar per transformar”, ja que, com va apuntar, els periodistes “ens devem a la nostra gent”. El creador de Reporters sense fronteres va finalitzar la seva intervenció cridant: “el combat continua”.

A l’acte, també hi va col·laborar Elisenda Villena, responsable de l’agència de detectius Método 3
de Barcelona, que va comparar la seva feina amb la de periodista d’investigació.



LA IMPORTÀNCIA DELS CONTACTES
“S’ha de saber de tot per poder contactar amb tothom”



En les dues professions, va dir, són necessàries actituds com la valentia, la constància, la verificació de fons i la feina al carrer. A més, va afegir la necessitat del treball en grup per poder treure bons resultats d’una investigació.

Tot i constatar que en certs casos, els periodistes dificulten la feina dels agents secrets per la revelació d’informacions, va aclarir que és “normal” degut al fet que uns van dirigits a la publicació d’informacions, i els altres, a la investigació per uns clients concrets. A més, va afegir la necessitat de saber sobre tot en general per així, “poder contactar amb persones que ens poden ser útils en una investigació”.
Davant les baixes expectatives de feina dels joves periodistes, Villena va voler animar als assistents citant que “val la pena fer una investigació sense tenir clients, perquè si aquesta és bona, els clients vindran darrere teu”.

La xerrada va incloure, a més, la intervenció d’Antonio Baquero, periodista d’El Periódico, que va donar consells per dur a terme una bona investigació. També es va realitzar l’entrega del premi Sabueso con método, destinat al reconeixement de la millor obra d’investigació realitzada a la facultat el curs anterior. Aquest es va atorgar al treball Amposta, el pacte no escrit, realitzat per les, ja ex alumnes, Noemi Badrenas, Susana Cases i Elena Domingo, que va desvelar trames de corrupció dins l’aparell logístic de la ciutat.



dimarts, 11 de gener del 2011

"El guanyador de la Pilota d'Or 2010 és Lionel Messi"

Ahir es va atorgar el premi de la pilota d’or de la fifa 2010. El guanyador va ser Lionel Messi, jugador del F.C. Barcelona, que va ser guardonat per segon any consecutiu. El crak argentí va superar en les votacions al seus companys d’equip Iniesta i Xavi, superant així, les expectatives que donaven com a suposats guanyadors del premi, un dels altres dos jugadors culés pel fet d’haver arribat a conquistar el mundial de Sud Àfrica.


Messi va rebre el premi de les mans del seu entrenador, Pep Guardiola, que per nomenar el guanyador va fer un gest que mols li agraeixen: anunciar-ho en català, juntament amb el castellà i l’anglès.

El dos vegades millor jugador del món, va admetre no esperar guanyar el trofeu en aquesta edició. Tot i així va voler “agrair-ho profundament als seus companys d’equip i als seus amics i familirs més propers”, ja que sense ells, va dir, “no seria aquí”.



Pel que fa a Xavi i Iniesta, tots dos van elogiar el guanyador del que van dir que “se’ns dubte està per sobre de tots”. No obstant, les expectatives de molts esperaven coronar a un d’ells dos com a millor jugador del planeta. Especialment, perquè com va dir Luís Suárez, únic jugador espanyol que ha aconseguit ser premiat amb la pilota d’or, és difícil que es tornin a produir les condicions que s’havien produït aquest any (mundial de Sud Àfrica) per donar crèdit i pes al fet que un jugador de espanyol pogués ser el guanyador. Suárez va sentir-se decebut en expressar que “si no han guanyat aquest any, no sé quan ho podran fer” i afegint, també que “aquest premi s’atorga als jugadors que, apart de ser molt bons, hagin aconseguit premis importants en el transcurs de l’any”.

Fortament tocats van quedar a Fuentealbilla, el poble d’Andrés Iniesta, on el seu oncle, també amb el nom d’Andrés Iniesta, va expressar, la seva decepció. Tot i ser simpatitzant del Reial Madrid, el familiar va admetre que el seu nebot “ha triomfat per ser al Barcelona”.

A Terrassa, també s’havien fet il·lusions perquè Xavi  fos coronat millor jugador del món. Tot hi això, van acceptar que Leo Messi és ara per ara, un pas per sobre de tots els jugadors, inclòs també, del fill predilecte de la ciutat egarenca.



El més important, però, va ser veure nominats com a finalistes tres jugadors blaugrana a més de tenir 6 dels 11 jugadors que formaven l’onze ideal de l’any al Barça.

Més que qui va guanyar finalment la pilota d’or, la cerimònia d’entrega de premis d’ahir va servir per guardonar i premiar el model que el Barça ha desenvolupat a llarg termini mitjançant La Masia. Un projecte que unit al model de joc blaugrana de Guardiola ha aconseguit crear el que és avui per avui, el millor equip del món.